Wandeling Aanbevolen route

Traumschleife Murscher Eselsche (Droomwandeling Murscher Eselsche)

· 54 reviews · Wandeling · Hunsrück
Verantwoordelijk voor deze inhoud
Tourist-Info Hunsrück-Mittelrhein - Zentrum am Park Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
  • Stahlesel bei Sonnenaufgang
    Stahlesel bei Sonnenaufgang
    Foto: Klaus Breitkreutz, Tourist-Information Emmelshausen
m 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Zechenhaus Traumschleife … Eselsche Grube Theresia … Eselsche Haacks Köppsche Perdskimbel Traumschleife … Eselsche
Over smalle paadjes gaat het het dal van de Baybach in en later bergopwaarts over de rotsen van de "Murscher Eselschen" met daartussen verre uitzichten tot ver in de Eifel. De wandelaars luisteren naar het water in het Baybachtal.
Matig
Afstand 10,7 km
4:00 u
366 m
366 m
332 m
107 m
De wandeling begint bij de "Alte Schule (oude school)" aan de Jakob Kneip Strasse.
De plaatselijke dichter Jakob Kneip, geboren in Morshausen in 1881, is de bekendste zoon van de gemeenschap. In zijn teksten zie je de liefde voor het landschap van de Hunsrück en zijn mensen.
U verlaat Morshausen aan de rand van het dorp en geniet van vergezichten tot ver in de Eifel. De uit hout gesneden figuur "Jupp" staat aan het begin van het mijnpad. Het onderste deel van het pad leidt naar de vuilstortplaats en de ingang van de Theresia-ertsmijn. In het Baybachtal passeer je enkele visvijvers, de historische kolenmijn van de Theresia-ertsmijn, de Mohrenmühle, de Franzenmühle. Dan draait het pad naar de "Perdskimbel". Het pad - langs "Hampit, der Jäger" en "Haacks Köppsche" - leidt naar het begin van een steil kronkelend pad.
Het pad leidt rechtstreeks naar de rotsformatie van de Murscher Eselche. De rots biedt een indrukwekkend uitzicht op de Baybachtal. Op weg naar Morshausen wandel je door het zogenaamde achterbos en kom je bij drie prachtige uitzichtpunten. In een kleine lus door het dorp bewonderen we de liefdevol gerestaureerde vakwerkhuizen, de Schwengelbrunnen, de St. Lambertuskerk en de Backes, waar ook het Jakob-Kneip-Museum is gevestigd.
De wandelroute kreeg 88 punten van het Duitse wandelinstituut.

Tip van de auteur

Morshausen is een kort verblijf waard: de indrukwekkend gerenoveerde vakwerkhuizen "Finke", "Dinnes" en "Dommerscher" zijn verbluffend en de Schwengelbrunnen liggen eerder in de Hongaarse Pussta.
Profielfoto van: Iris Müller
Auteur
Iris Müller
Laatste wijziging op: 16.01.2023
Niveau
Matig
Techniek
Conditie
Beleving
Landschap
Hoogste punt
332 m
Laagste punt
107 m
Aanbevolen seizoen
jan.
feb.
mrt.
apr.
mei
jun.
jul.
aug.
sep.
okt.
nov.
dec.

Wegtypes

Hoogteprofiel tonen

Veiligheidsaanwijzingen

De droomlussen hebben deels steile, moeilijke en bij regen- of winterweer gladde passages. Daarom zijn zekerheid en een goede fysieke conditie essentiële vereisten voor het wandelen op deze premium rondwandelpaden.

Tips en hints

www.murscher-eselsche.de

Start

Bürgerhalle, Jakob-Kneip-Str. 8, 56283 Morshausen (331 m)
Coördinaten:
DD
50.191823, 7.440078
DMS
50°11'30.6"N 7°26'24.3"E
UTM
32U 388652 5561123
w3w 
///afkomen.siervis.broeit

Bestemming

Bürgerhalle, Jakob-Kneip-Str. 8, 56283 Morshausen

Tochtbeschrijving

We beginnen onze wandeling op het dorpsplein in Morshausen, waar Jakob Kneip, schrijver uit het begin van de 20e eeuw, naar school ging in de oude dorpsschool. De plaatselijke dichter werd in 1881 in Morshausen geboren.

Ten noorden van Morshausen vervolgen we onze wandeling met uitzichten tot ver in de Eifel richting het Baybachtal. De weg naar de vallei loopt langs het historische kolenmijnpad. De burgers van Morshausen gebruikten dit pad 150 jaar geleden om de galerijen van de ertsmijn Theresia te bereiken. Er werd erts gedolven van 1859 tot 1886. Onderweg zullen we enkele mijngeesten en een mijnwerker ontmoeten.

Na het Baybachtal te hebben bereikt, is de eerste halte het Hotel Forellenzucht, dat u uitnodigt voor een pauze. Daarna leidt het pad ons langs de visvijvers naar de voet van de mijnhelling, waar zich het historische mijnhuis bevindt.

De volgende twee kilometer is de wilde en romantische Baybach onze metgezel. We passeren de gerenoveerde Franzenmühle en slaan kort daarna linksaf richting Perdskimbel. Hier is de Baybach een beetje dieper. Deze plek werd vroeger gebruikt om te leren zwemmen.

Vanuit de vallei gaan we nu weer omhoog. Wij ontmoeten "Hampit, de jager" en bereiken weldra Haacks Köppsche over een rotsachtige bergkam. De natuurliefhebber en globetrotter Georg Haack had op deze plek in de jaren twintig een natuurreservaat aangelegd, waarmee hij zijn bewondering voor de dichter Hermann Löns tot uitdrukking bracht.

Daarna gaat het over gebogen serpentines steil omhoog naar het rotsachtige uitzichtpunt, waaraan de droomlus zijn naam te danken heeft. Als je van het uitzicht geniet vanaf de top van deze imposante rots, weet je dat de inspanning van de beklimming de moeite waard was.

Tenslotte is er nog een laatste ronde door het Hinterwald. Op een stuk van 500 meter zien we drie uitkijkpunten, elk één naar het zuiden, westen en noorden.

Aan het eind van deze ronde bereiken we het dorp Morshausen.

Noteer


Alle notites over beschermde gebieden

Openbaar vervoer

Lijn Emmelshausen - Morshausen (doordeweeks elk uur, één keer 's ochtends op zaterdag, zondag en één keer' s avonds)

Routebeschrijving

Aankomst Morshausen: A 61 afslag Emmelshausen. Van Emmelshausen 10 km naar Morshausen via de L 206 richting Brodenbach Navigatie: Jakob-Kneip-Str. 8, 56283 Morshausen, Duitsland
Aankomst Macken: Vanaf Burgen / Mosel 4 km via de L 205 richting Macken

Parkeren

Bürgerhalle, Jakob-Kneip-Str. 8, 56283 MorshausenJakob-Kneip-Eiche, Jakob-Kneip-Str. 32, 56283 MorshausenoderHotel Forellenzucht, Im Baybachtal, 56332 Burgen / Macken

Coördinaten

DD
50.191823, 7.440078
DMS
50°11'30.6"N 7°26'24.3"E
UTM
32U 388652 5561123
w3w 
///afkomen.siervis.broeit
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Boek aanbeveling door de auteur

Gratis:Brochure "Erlebnis Traumschleifen" met routeschetsen, hoogteprofielen, korte beschrijvingen en tips voor tussenstops bij alle 111 droomlussenenTraumschleifen overzichtskaart - lichte vouwkaart met een globaal overzicht van alle 111 Traumschleifen.Informatie en aanvraag op www.saar-hunsrueck-steig.de/prospekte Reisgidsen en boeken tegen betaling verkrijgbaar in de winkel op www.saar-hunsrueck-steig.deVertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Uitrusting

Stevige schoenen (wandelschoenen) worden sterk aanbevolen.

Vragen & antwoorden

Vraag van Annette Baumann · 05.05.2022 · Community
hallo zusammen, ich brauche eine tipp, wie ich die tour verlängern kann....so ca. 3 km. hat jemand eine idee? vielen dank annette
Toon meer
Beantwoord door Klaus Breitkreutz · 05.05.2022 · Community
Die Runde selber würde ich nicht verändern, da es viele wunderschöne Ausblicke gibt. Von Morshausen aus kann man einen asphaltierten Weg in Richtung Ehrenburg wandern. Von dort aus hat man einen wunderbaren Blick in das Tal. Das kommt auch ungefähr mit den 3 km hin. Ehrenburgblick https://goo.gl/maps/DK33Q5ESBRAZYHJ5A
1 more reply
Vraag van Stefan Reichhart · 18.05.2021 · Community
Wir wandern wöchentlich auch fern des Heimatortes, das Murscher Eselche würde uns sehr interessieren. Wir sind geübt und ausdauernd, kann der Weg durchgängig mit Hund (mittelgroßer, gutzuführender 5jähriger Labrador Rüde) an der Leine begangen werden?
Toon meer
Beantwoord door Stefan · 18.05.2021 · Community
Ja kann er! Völlig Promblemlos!
4 more replies

Reviews

4,6
(54)
Oliver Götze
07.11.2022 · Community
super schöne , wenn auch anstrengende , Tour. Tolle Abwechslung und viel Ruhe auf der Strecke. Video zur Tour https://youtu.be/HQtUBWfGxWI
Toon meer
Heribert Jäger
06.08.2022 · Community
War/ist eine tolle Tour. Und zur Halbzeit eine Forelle...
Toon meer
Wanneer heeft u deze route gedaan? 27.07.2022
Video: Heribert Jäger, Heribert Jäger
Stefan Sinsel
03.07.2022 · Community
Vielen Dank für die Tour, hat uns sehr gut gefallen. Wir schließen uns den anderen Kommentaren an.
Toon meer
Wanneer heeft u deze route gedaan? 16.06.2022
Bekijk alle reviews

Foto's van anderen

+ 108

Reviews
Niveau
Matig
Afstand
10,7 km
Duur
4:00 u
Stijgen
366 m
Afdalen
366 m
Hoogste punt
332 m
Laagste punt
107 m
Rondtocht Mooi uitzicht Horeca onderweg Geologisch hoogtepunt

Statistiek

  • Inhoud
  • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
Kaarten en paden
  • 27 Locaties
  • 27 Locaties
Afstand  km
Duur : uur
Stijgen  m
Afdalen  m
Hoogste punt  m
Laagste punt  m
Om de zoom van de kaart te veranderen, de pijlen samen schuiven.