Hogyan működik a túratervező?

Tervezd meg a törkéletes túrát pár kattintással. Válaszd ki a tevékenységet, helyezd el a kezdő és a végpontot és a rendszer kiszámolja az ideális utat a két pont között!

Túratervezés

A túratervezőt az Útvonalak fül alatt találod meg. Először válaszd ki a baloldalon a megfelelő tevékenységet. Ez azért szükséges, mert például a gyalogtúrázás és a kerékpározás más más nyomvonalhálózattal rendelkezik, és a hálózat alapján számítjuk ki a túra időhosszát.

 

Háromféleképpen tervezhetünk túrát:

 

 1. A bal oldalon az "A túra " alatt az A és B rublikába írd be a túra kezdő és végpontját. A két pont helyzete és a tevékenység nyomvonalhálózata alapján elkészül egy javasolt túra, melyek et köztes pontokkal is kiegészíthetsz.  Az x gombbal törölheted pontokat a rublika jobb oldalán, vagy az x melletti négy vonal gombbal felcserélheted az útpontokat.
 2. A térképre kattintva is el lehet helyezni kezdő és a végpontot. Jobb klikk segítségével pedig szerkeszteni tudjuk az útpontot vagy az útvonalat, és például köztes pontokat is meghatározhatunk.
 3. Használhatunk fel GPX fájlt a "GPX-nyomvonal feltöltése" gombbal. Ezután felkerül a nyomvonal a térképre ami már szerkeszthető ezután.

 

 • Az Útpontok megfordítása gomb megcseréli a túra útpontjainak sorrendjét.
 • A Törlés gomb törli az összes útpontot és tiszta lappal kezdhetjük a tervezést.
 • A Visszavezetés ugyananzon az útvonalon gomb egy kattintással a kijelöli a visszautat a meglévő útpontok alapján, így nem kell a visszaútra az összes útpontot újból végigkattintanunk.
 • Az Új nyomvonal húzása a kezdőponthoz gomb, pedig a végponttól kiszámít egy ideális utat a kezdőponthoz. Elképzelhető, hogy ugyanazon az úton fog visszavezetni így a túránk, ha a rendszer számításai alapján ez a legrövidebb, egyéb esetben pedig egy körtúrát hozunk létre vele.
 

Hogyan működik a túratervezés a mobilon?

A túratervező ugyanúgy jelenik meg az iOS és az Android készülékeken.

 A túratervező elérhető a tervezés fülön keresztül.

 • A túratervezőt a főmenüben az Útvonalak fülön keresztül éred el, majd a térkép jobb felső sarkában található zöld gombbal már kezdheted is a tervezést.
 • Hosszan a térképre nyomva helyezhetünk el különböző útpontokat, vagy megadhatsz koordinátákat illetve címeket a jobb felső sarokban az "A,B,C" gomb alatt.
 • Válaszd ki a tevékenység típusát a bal alsó sarokban található figurára kattintva változtathatjuk meg, pl. gyalogtúráról kerékpárral.
 • Alul középen  balra mutató nyíllal visszavonhatod az utolsó lépést, vagy ha meggondolod magad újra hozzáadhatod a jobbra mutató nyíllal.
 • A mágnest ábrázoló gomb feloldja a nyomvonalhálózathoz való kötöttséget, és lehetővé teszi, hogy egy egyenest húzzunk két pont között. Ez segítheti az útvonaltervezést, ha a nyomvonal nem arra vinne minket, mint amerre mi szeretnénk.

 


Magassági profil és úttípusok

A térkép alatt megtalálod a magasságprofilt, és az útvonal típusokat. A jobb oldalon egy nyíllal ezt elrejtheted. Amennyiben az útvonaltípus nem ismert és te tudod hogy például egy szakaszon az út murvás akkor azt az Úttípus módosítása gombbal szerkesztheted a szakaszt. Először válaszd ki az úttípust a bal oldalon, majd a magassági profilon vagy a térképen jelöld ki a változtatni kívánt szakaszt, utána pedig mentsd el.

Jó tudni

 

 • A térkép alatt a sötétszürke sávban leolvashatod a túra hosszát, megközelítőlegesen az időtartamát szintemelkedését szintcsökkenését, legmagasabb és legalacsonyabb pontját.

 • A jobb felső sarokban lévő rézsútos nyíl gomb használatával a kényelmesebb teljes képernyős módban tervezhetsz tovább.

 • A "+" és a "-"  gombbal az egérgörgővel, vagy az érintőpaddal tudsz felbontást váltani a térképen.

 • Bal egérgombbal tudsz  a manccsal mozogni a térképen.

 • Alul középen  balra mutató nyíllal visszavonhatod az utolsó lépést, vagy ha meggondolod magad újra hozzáadhatod a jobbra mutató nyíllal.

 • A mágnest ábrázoló gomb feloldja a nyomvonalhálózathoz való kötöttséget, és lehetővé teszi, hogy egy egyenest húzzunk két pont között. Ez segítheti az útvonaltervezést, ha a nyomvonal nem arra vinne minket, mint amerre mi szeretnénk.

 • A négyzet gombbal pedig több útpontot tudsz egyszerre eltolni, vagy törölni. Először kijelölöd az útpontokat, majd tetszőlegesen tudod őket egyszerre mozgatni.

 • Köztes útpontok beillesztésével meg tudod változtatni a túra útvonalát, ha a túra útvonalára kattintassz a jobb egérgombbal.  Továbbá áthelyezheted a túra végpontját, valamint meghatározhatod, hogy a nyomvonalat vagy egy egyenest kövessen a két pont között elterülő szakasz.

 •  A jobb alsó sarok fehér gombjával kiválaszthatod a térkép stílusát, és felhelyezhetsz különböző nyomvonalhálózatokat, és egyéb kiegészítő rétegeket.

 • A jobb alsó sarok zöld gombjával feltölthetsz GPX nyomvonalat, megjeleníthetsz különböző pontokat, melyek lehetnek látnivalók, szálláshelyek vagy vendéglátóhelyek. A térképen megjelenítheted a kedvenc túráidat és pontjaidat  "A térképem" funkció bekapcsolásával, és aktiválhatod a BuddyBeacont és az Audioguide-ot

 • A túratervező ugyanúgy működik a mobilalkalmazással.

Tervek és túrák mentése

Amint kész vagy a nyomvonaladdal, azt rögtön el tudod menteni tervként, és azonnal nekiláthatsz egy újabbnak. Az elmentett tervekből a későbbiekben túrákat készíthetsz. Amennyiben túrát hozol létre akkor kidolgozhatod a részleteket. Útvonalleírást, képeket és bővebb információt adhatsz a nyomvonalhoz, melyek később megoszthatsz másokkal. A terv tulajdonképpen egy nyers váz, egy vonal a térképen, melyet a túra létrehozása során töltünk meg élménnyel és tartalommal.

A túra megtöltése tartalommal

A túra elmentése után képeket és hasznos információkat oszthatsz meg

 

 • A fotók és videók feltöltése gombbal a túrához adhatod kedvenc képeidet.
 • A Leírás fülben kifejtheted, hogy milyen élmény várja a túrázót az út során, megoszthatod a pontos útleírást, a kezdő és a végpontot, egy hasznos tippet, biztonsági előrírást, felszerelést, és hasznos linkeket a túrával kapcsolatban.
 • Az Adatok fül alatt, meghatározhatod, a szükséges felkészültséget a túrához, azt hogy mikor érdemes útra kelni, mennyire szép a táj, milyen élmény várja a túrázót. Kerekítheted a túra időtartamát, vagy a magassági tényezőket. Kiválaszthatod hogy a túra egyirányú vagy körtúra, valamint azt, hogy az utunk során milyen érdekességekkel találkozhat a vándor, melyek alapján kereshető lesz a túrád a túrakeresőben.
 • A Megközelítés fülben megadhatod, hogy tömegközlekedéssel, hogyan lehet eljutni a túra kezdőponjára, vagy hol lehet a közelben parkolót találni.

Tervezhetek internetkapcsolat nélkül túrát?

Az elkészített túrák, vagy térképrészletek lementhetőek Pro előfizetés esetén. Ugyanakkor sajnos az internet nélküli tervezés nem kivitelezhető, hiszen a túratervező funkciónak szüksége van az Outdooractive adatbázisára, ahhoz hogy a megfelelő nyomvonalat kiszámolja.

Bármilyen útvonalváltoztatáskoz szükség van internetkapcsolatra, legyen az mobilnet vagy WiFi hálózat.


Ajánlott olvasmány