Delen
Favorieten
Printen
GPX
KML
plan je tocht hier naartoe Kopieer route
Embedden
Fitness
Wandeling met gezegde

Kwaliteitsroute: Krenkeltal en Goldener Zapfen - grenswandeling tussen Rijn en Weser

· 4 reviews · Wandeling met gezegde · Sauerland
Verantwoordelijk voor deze inhoud
Tourist-Information Lennestadt-Kirchhundem Geverifieerde partner  
 • Rothaarsteig-Erlebnisstation Aquädukt
  / Rothaarsteig-Erlebnisstation Aquädukt
  Foto: Susanne Kues-Gertz, Tourist-Information Lennestadt-Kirchhundem
 • / Grüner Platz
  Foto: Klaus-Peter Kappest, Tourist-Information Lennestadt-Kirchhundem
 • / Ausblick Aquädukt
  Foto: Klaus-Peter Kappest, CC BY, Tourist-Information Lennestadt-Kirchhundem
 • / Aquädukt
  Foto: Klaus-Peter Kappest, CC BY, Tourist-Information Lennestadt-Kirchhundem
 • / Dreiherrnstein - "Der Stein dreier Herren"
  Foto: Susanne Kues-Gertz, Tourist-Information Lennestadt-Kirchhundem
 • / Wanderparkplatz Stauweiher
  Foto: Susanne Kues-Gertz, Tourist-Information Lennestadt-Kirchhundem
 • / Aufsteig vom Krenkeltal zum Rothaarsteig
  Foto: Susanne Kues-Gertz, Tourist-Information Lennestadt-Kirchhundem
 • / Aussicht am Goldenen Zapfen ins Siegerland
  Foto: Klaus-Peter Kappest, Tourist-Information Lennestadt-Kirchhundem
m 700 600 500 400 10 8 6 4 2 km Dreiherrenstein Aussicht Goldener Zapfen Dreiherrnstein Rothaarhütte Aussicht

Grandioze uitzichten, heerlijke natuurpassages door uitgeholde wegen en een beek, die op luchtige hoogte een treintraject kruist: een buitengewoon gevarieerde route.

matig
11,3 km
3:30 u
266 m
266 m

De rondlopende route behoort als kwaliteitsroute met een veel natuurlijke wegen, zijn rijkdom aan variatie en vele belevenispunten tot de “Sauerland-Spuren” (Sauerland-sporen).

Tip van de auteur

Vergeet je smartphone niet! Wie was de machtigste van het land? De kosteloze podcast “Dreiherrnstein” vertelt de roerende geschiedenis van de strijd over grond en bodem tussen de Aartsbisschop van Keulen, de Graaf van Nassau-Siegen en de Vorst van Wittgenstein. Daarnaast wordt er op de Sauerland app bij de wandeling "Sauerland & Siegen-Wittgenstein" ook een (Duitse) quiz aangeboden! Tijdens de tocht kun je interessante vragen beantwoorden. De app kun je in de appstores vinden.

outdooractive.com User
Auteur
Jürgen Fischbach
Laatste wijziging op: 01.04.2020

Niveau
matig
Conditie
Beleving
Landschap
Hoogste punt
668 m
Laagste punt
449 m
Aanbevolen seizoen
jan.
feb.
mrt.
apr.
mei
jun.
jul.
aug.
sep.
okt.
nov.
dec.

Ruststop

Rothaarhütte

Veiligheidsaanwijzingen

Informationen zu den Rettungstafeln

Meist verlaufen Wanderwege abseits von Ortschaften und Siedlungen und jeder Wanderer hat sich schon einmal Gedanken darüber gemacht, was wohl wäre, wenn es jetzt zu einem Notfall kommt. Wie kann ich hier gefunden werden? Wo bin ich überhaupt? Kann mich der Rettungsdienst erreichen?

Im Ernstfall muss es aber schnell gehen! Daher ist das Wanderwegenetz der Region Lennestadt & Kirchhundem durchgehend mit sogenannten Rettungsschildern ausgestattet. Auf den grün-weißen Plaketten, die an den Pfosten der Wegweiser angebracht sind, befindet sich eine Nummer, die Sie beim Absetzen Ihres Notrufes durchgeben müssen. Damit wissen die Rettungskräfte genau, wo Sie sich befinden und wertvolle Zeit kann eingespart werden.

Uitrusting

Festes Schuwerk, Regenkleidung und ggf. Proviant sind empfehlenswert; am Wochenende Einkehrmöglichkeit in der Rothaarhütte Infos unter 02733- 4742

Verdere info/links

Rijn-Weser-waterscheiding

In de gemeente Kirchhundem loopt de Rijn-Weser-waterscheiding niet alleen bij de “Rijn-Weser-toren” (uitkijktoren, geëxploiteerd), maar ook via de Dreiherrnstein (673 m) evenals via de in het aangrenzende Sigerland liggende Riemen (678 m; rond 500 m ten zuidwesten van de Dreiherrnstein). Terwijl het water van de Heinsberger Bach door de Hundem, Lenne en Ruhr in de Rijn loopt, stroomt het water van de Zinse door de Röspe in de Eder en dat van de Elberndorfer Bach direct in de Eder en dan door de Fulda in de Weser.

 

Dreiherrnstein (drie heren-steen)

Bij de Dreiherrnstein kwamen de gebieden van het Hertogdom Westfalen, Nassau-Siegen en Wittgenstein-Hohenstein bij elkaar. De grote driehoekige steen op de Wildborn is aan de Nassau-zijde voorzien van een wolfsijzer, aan de Wittgenstein-zijde van een grote W en aan de zijde van het Keurvorstendom Keulen van een kruis. in 1817 vormde Pruissen de districten Olpe, Siegen en Wittgenstein. Zodoende waren de oude territoriale grenzen alleen nog maar districtsgrenzen in de nieuw gestichtte provincie Westfalen. Tegenwoordig is het voormalige “drielandenpunt” een grenspunt tussen de districten Olpe en Siegen-Wittgenstein. Meerdere eeuwen lang werd er langs deze territoriale grenzen bittere en deels zelfs dodelijke gevechten geleverd met vernietigingen en diefstal van hout, gereedschap en vee. Tot op heden is deze oude grens niet alleen door de Rothaarkamm, maar ook door het bij elkaar komen van de Saksische en Frankische cultuur- en geloofsinvloeden gekenmerkt. (Bron: Erlebnisführer Rothaarsteig; Hrsg.: Rothaarsteigverein e.V.)

“Grenzgeschichten hautnah” (Grensverhalen van dichtbij) (gesproken verhalen als download via www.lennestadt-kirchhundem.de) vertellen interessante en wetenswaardige dingen rondom de “Dreiherrnstein”.

 

Rothaarsteig-belevenisstation “Aquaduct” 

In het Krenkeltal, niet ver van het startpunt van de kwaliteitsroute “Krenkeltal & Goldener Zapfen” heeft tot de zomer van 2003 een bouwwerk, dat in Duitsland nagenoeg uniek is, zijn Doornroosjeslaap gehouden. Met dit bouwwerk, een aquaduct, wordt sinds het begin van de 20e eeuw een beek over de kunstmatige inham voor een treintraject, dat inmiddels weer gerenatureerd is, geleid. Sinds de zomer van 2003 worden de bezoekers in het station, dat de Rothaarsteig-vereniging samen met het regionale bosbeheer Kukölnisches Sauerland heeft opgericht, de gevarieerde geschiedenis van het begin van de bouw tot heden in een boek opgeschreven. Hierbij heb je de mogelijkheid, het bouwwerk en de natuur in de omgeving uitvoerig te bekijken en ervan te genieten. Als een echt kunstwerk staat aan het einde van het aquaduct een op schaal gemaakt, in koper gegoten model van het terrein, waarbij iedereen zelf de werking van een aquaduct kan beleven.

Start

Wandelparkeerplaats "Stauweiher Heinsberg": Kirchhundem-Heinsberg (451 m)
Coördinaten:
Geografisch
51.028683, 8.159640
UTM
32U 441069 5653350

Bestemming

Wandelparkeerplaats "Stauweiher Heinsberg": Kirchhundem-Heinsberg

Tochtbeschrijving

De tocht start op de wandelparkeerplaats "Stauweiher Heinsberg", die ten zuiden van de Heinsberg ligt. Vanaf het midden van het plaatsje bereik je dit startpunt over de wandelweg A3 richting "Aquädukt".

De volgt de weg ong. 100 in de richting Heinsberg, waar je het witte kruis op een zwarte achtergrond volgt. Je gaat naar rechts voorbij de visvijver over de oude buslijn. Daarna keer je terug naar de hoofdweg, waarna je na 100 m naar links afbuigt en je een steile beklimming hebt op de Rothaarkamm. Eenmaal boven aangekomen sla je linkaf op de Rothaarsteig. De tocht gaat verder naar Dreiherrenstein, met een rustplaats en een hut, waarna je door het beukenbomenbos naar Elberndorfer Bach wandelt. Vanaf daar kan je verder lopen naar de wandelparkeerplaats Oberndorfer Höhe. Hier heb je een mooi uitzicht over de "Goldener Zapfen". Vanaf daar ga je bij het "Grünen Platz" naar rechts en weer terug naar Heinsberg waar de route startte: de wandelparkeerplaats "Stauweiher Heinsberg".

Noteer


alle notites over beschermde gebieden

Openbaar vervoer

bereikbaar met openbaar vervoer

Met de trein reis je richting Lennestadt-Altenhundem (station tot Rothaarsteig). De buslijn R36 breng je vanaf station Lennestadt-Altenhundem naar Heinsberg waar je uitstapt bij de bushalte "Heinsberg Bahnhof)". Vanaf daar kan je de bewegwijzering A3 richting Aquädukt volgen.

Routebeschrijving

Wandelparkeerplaats "Stauweiher Heinsberg"

Parkeren

Wandelparkeerplaats "Stauweiher Heinsberg" in Kirchhundem-Heinsberg

Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen voor de kaart van de auteur

Wanderkarte Lennestadt & Kirchhundem, 1:25.000; Hrsg.:Tourist-Information Lennestadt & Kirchhudnem, Hundemstr. 18, 57368 Lennestadt, 02723 608800, info @lennestadt-kirchhundem.de, www.lennestadt-kirchhundem.de


Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Heb je een vraag over deze inhoud? Stel hier je vraag.


Reviews

4,2
(4)
Michael Sauerland
23.06.2019 · Community
Schöne Tour mit vielen Naturwegen. Wie schon beschrieben benötigt man eine gute Kondition den Berg hinauf zum Rothaarsteig, aber oben angekommen erwartet uns eine bequeme Bank.
toon meer
Gedaan op 22.06.2019
Aquädukt
Foto: Michael Sauerland, Community
Aquädukt Model
Foto: Michael Sauerland, Community
Aquädukt Schild
Foto: Michael Sauerland, Community
Wegzeichen
Foto: Michael Sauerland, Community
KM Stein Rothaarsteig
Foto: Michael Sauerland, Community
Naturweg
Foto: Michael Sauerland, Community
Stef Wouters
22.04.2019 · Community
Sehr schone tour mit super fernblick
toon meer
Gedaan op 19.04.2019
Bekijk alle reviews

Foto's van anderen

+ 4

Reviews
Niveau
matig
Afstand
11,3 km
Duur
3:30u
Stijgen
266 m
Afdalen
266 m
bereikbaar met openbaar vervoer Rondtocht Mooi uitzicht Flora Horeca onderweg Cultureel/historische waarde

Statistiek

 • 2D 3D
 • Inhoud
 • Nieuwe POI
 • Show images Hide images
: uur
 km
 m
 m
Hoogste punt
 m
Laagste punt
 m
Hoogteprofiel tonen Hoogteprofiel verbergen
Om de zoom van de kaart te veranderen, de pijlen samen schuiven.