Hellinghoeken

Hellinghoeken spelen een belangrijke rol bij het plannen van jouw Alpine of winterse activiteiten. Hoe steiler het terrein, hoe groter het risico op een ongeval of een lawine.  Wij willen je helpen het risico in te schatten door op sommige van onze kaarten voor West-Europa met kleur gecodeerde hellingshoeken aan te bieden.

Waar komen de gegevens vandaan?

Wij gebruiken digitale terreinmodellen om arceringen en hoogtelijnen te creëren. Wij proberen voor elk land de meest geschikte gegevens te onderzoeken en deze in de kaart te integreren.

Beschikbaarheid van hellingshoeken

De hellingshoeklaag bevat het grootste deel van Europa en is beschikbaar in de volgende landen en gebieden als onderdeel van deze kaarten:

OpenStreetMap kaart:

20-90m van opgeloste gegevens in de volgende landen:

Portugal, Spanje, Andorra, Frankrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Luxemburg, België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Slovenië, Groot-Brittannië, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Letland, Estland- evenals voor de Rocky Mountains.

De Outdooractive-kaart:

10m-opgeloste data in Duitsland, Oostenrijk en delen van Noord-Italië. Binnen geselecteerde producten is een helling met 2m-gegevens in Zwitserland of 5m-gegevens in Frankrijk beschikbaar.


Het voorgenomen gebruik van de hellingshoeklaag

De hellingshoeken in de Alpen zijn kritische informatie voor skitoeristen, freeriders of alpinisten die zich buiten de afgebakende gebieden of aangewezen routes bevinden en daarom het risico van lawines moeten inschatten.

Zij spelen een sleutelrol in de besluitvormingsinstrumenten die in Europa gangbaar zijn (b.v. 3x3, grafische reductiemethode). Deze methoden houden rekening met verschillende factoren bij de beoordeling van het lawinegevaar:

  • Lawineomstandigheden (de mate van gevaar volgens de lawinewaarschuwingsdiensten, het weer, de frequentie van lawines)
  • Terrein (helling, blootstelling, gevaarlijke plekken)
  • Menselijke factoren (groepsgrootte, voorzorgsmaatregelen) Deze parameters moeten zowel in de eerste planningsfase als bij een verdere beoordeling in het betrokken gebied zelf worden gebruikt, om te bepalen of het risiconiveau voor skiën en klimmen in dat gebied aanvaardbaar is.

Het doel van onze hellingshoeklaag, die is onderverdeeld in veelvouden van 5°, is om een nauwkeuriger beeld van het terrein te geven, hiermee moet rekening worden gehouden bij je planning en risicobeoordelingen.


Hellinghoeken op de kaart en in de routeplanner

De hellingshoeken op onze kaart worden weergegeven vanaf een zoomniveau van 500m op onze zomer-, winter-, en satellietstijlen. Hoe donkerder de kleur, hoe steiler de helling.

Bij het plannen van tochten met skitochten, sneeuwschoenwandelingen, backcountry skiën, ijsklimmen of gletsjerwandelen met behulp van de routeplanner, worden de hellingshoeken voor dat gebied automatisch weergegeven op de kaart. Deze functie kan voor alle activiteiten handmatig worden in- en uitgeschakeld.


Hoe activeer ik de laag handmatig?

De laag wordt geactiveerd via de ''kaarten en paden'' lagen sectie rechtsonder in het kaartscherm zowel in de app als op de website. Selecteer uit OSM, Outdooractive of topo kaarten → scroll naar beneden en activeer de "Hellinghoek" onder "Extra lagen".

Veiligheid advies

Zoals reeds gezegd, is de hellingshoek een uiterst belangrijke factor bij het beheer van lawinerisico's. Je moet weten dat zelfs de beste terreinkaarten slechts een beperkt beeld van de werkelijke omstandigheden kunnen geven.

De weergave van een gemiddelde helling over een bereik van enkele meters kan betekenen dat korte, maar extreem steile hellingen of breuken niet op de kaart worden afgebeeld, hoewel ze in werkelijkheid wel bestaan.

Daarom mogen hellingshoeken nooit de enige factor zijn die je gebruikt bij het plannen van je reis. Wij raden je ten zeerste aan cursussen over lawinegevaar te volgen en meer literatuur over dit onderwerp te raadplegen.


Aangeraden om te lezen