Wegweiser an der Alpe Domàs

SAC bergroute classificatie

Niet elk wandelpad is hetzelfde en dus ook niet voor elke wandelaar even geschikt. Factoren als ondergrond, breedte en conditie zijn van grote invloed op de geschiktheid van een wandelpad voor verschillende groepen mensen. De Zwitserse Alpenclub (SAC) deelt wandelpaden in de volgende categorieën in.

Classificatie van wandelroutes

  • Wandelpaden (geel, T1) zijn breed, gemakkelijk begaanbaar en er is geen gevaar voor vallen. Ze kunnen meestal met gympen worden bewandeld; de oriëntatie is gemakkelijk. Voorkennis is niet nodig.
  • Bergwandelingen (wit-rood-wit, T2) zijn over het algemeen smal en kunnen steil zijn. Ze hebben geen of slechts enkele passages waar u het risico loopt te vallen. Wandelschoenen worden aanbevolen, evenals kaarten ter oriëntatie.
  • Veeleisende bergwandelingen (wit-rood-wit, T3) zijn meestal smal en vaak steil. Ze leiden gedeeltelijk door spoorloos terrein, over grind en rotsachtige ondergrond. Passages, waar u gevaar loopt te vallen, zijn mogelijk; gezekerde passages overheersen echter. Stevige schoenen en kaarten ter oriëntatie zijn een must, evenals eerste ervaringen op Alpine terrein.
  • Alpine wandelingen (wit-blauw-wit, T4) zijn smal, steil en op sommige plaatsen is er valgevaar. Ze voeren vaak door spoorloos terrein, over grind, ruig terrein, grashopen en, afhankelijk van het seizoen, ook over firn. Meestal moeten beveiligde wandelpaden en/of eenvoudige klimpartijen worden gepasseerd. Zekerheid en een hoofd voor hoogtes zijn absoluut noodzakelijk, evenals geschikte schoenen en ervaring op Alpine terrein.
  • Veeleisende alpine tochten (wit-blauw-wit, T5) brengen op veel plaatsen valgevaar met zich mee. Ze voeren vaak door spoorloos terrein, over grashopen en firnvelden. Vaak moeten beveiligde passages en/of klimgedeelten worden gepasseerd. Zekerheid en hoogtevrees zijn absoluut noodzakelijk, evenals geschikte schoenen, een goed oriëntatievermogen en ervaring op Alpine terrein. Ook elementaire kennis in het omgaan met alpine uitrusting is onontbeerlijk.
  • Moeilijke alpine tochten (wit-blauw-wit, T6) zijn trackless en zeer blootgesteld. Vaak moeten beveiligde passages en/of klimgedeelten tot moeilijkheidsgraad II worden gepasseerd. Zekerheid en hoogtevrees zijn absoluut noodzakelijk, evenals geschikt schoeisel, een uitstekend oriëntatievermogen en ervaring op Alpine terrein. Bovendien moet je weten hoe je met een alpine uitrusting om moet gaan.

Aangeraden om te lezen