Delen
Favorieten
Printen
GPX
KML
plan je tocht hier naartoe Kopieer route
Fitness
Dagwandeling

Hühnerspiel: Rondwandelroute 3 Milders / Begin Oberbergtal Kraftwerk – Milderaunalm – Hühnerspiel – Milderaunalm – Milders / Begin Oberbergtal Kraftwerk

Dagwandeling · Stubaital
Verantwoordelijk voor deze inhoud
Tourismusverband Stubai Tirol Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • /
  Foto: Stubai Tirol, Tourismusverband Stubai Tirol
 • /
  Foto: Stubai Tirol, Tourismusverband Stubai Tirol
 • /
  Foto: Stubai Tirol, Tourismusverband Stubai Tirol
 • /
  Foto: Stubai Tirol, Tourismusverband Stubai Tirol
 • /
  Foto: Stubai Tirol, Tourismusverband Stubai Tirol
m 2500 2000 1500 1000 7 6 5 4 3 2 1 km Milderaunalm

matig
7,2 km
5:00 u
1097 m
0 m

Een speelplaats voor mens en dier. Zo zou je het natuurgebied Hühnerspiel kunnen omschrijven. Vlak onder de imposante Brennerbergtop, op een met alpenrozen en blauwe bessenstruiken begroeide vlakte, bevindt zich een natuurterrein om naar hartelust te spelen en te ontspannen. Op de markante houten ronde zitbank kunt u genieten van een 360 gaden panorama van het omringende berglandschap. Op mooie heldere dagen ziet u niet alleen het dal beneden, maar ook het verderop gelegen Inndal en de met ijs bedekte toppen van de gletsjer achterin het Stubaital.

De naam "Hühnerspiel" is overigens afgeleid van de dieren die hier leven. Vanaf eind maart tot begin juni – in de baltstijd – wemelt het hier van de baltsende horhoenders. Vlak na zonsopgang beginnen de mannetjes met het zogenaamde bolderen. De donkerzwart gekleurde mannetjes paraderen over het terrein met hun felle staalblauwe borst, de opvallende rode wenkbrauwen en de witte vleugelstreep en staartachterkant. De haan heeft een karakteristieke staart in de vorm van een lier (die ook wordt gebruikt om hoeden mee te versieren), die tijdens de balts wordt opgezet en gespreid. Verder maakt de haan hoge sprongen en laat diverse poses zien terwijl hij koerende en sissende baltsgeluiden laat horen.

Na een pauze, die door jagers ook wel het ochtendgebed wordt genoemd, begint de zonnebalts. De mannetjes doen nog een keer extra hun best en tonen aan de bruingespikkelde, iets kleinere vrouwtjes hun "baltsrozen". Dat zijn de rode huidplooien boven de ogen die als een soort grote rode wenkbrauwen opzwellen. De sterkste en meest dominante mannetjes mogen daarna met de vrouwtjes paren. In deze precaire fase van het paringsritueel is het raadzaam niet te dichtbij te komen teneinde de dieren niet te storen.

 

Profielfoto van: Stubai Tirol
Auteur
Stubai Tirol
Laatste wijziging op: 22.05.2019

Niveau
matig
Conditie
Beleving
Landschap
Hoogste punt
2173 m
Laagste punt
1076 m

Ruststop

Milderaunalm

Start

Beginn Oberbergtal Kraftwerk (1.090 m) (1076 m)
Coördinaten:
DD
47.103853, 11.278818
DMS
47°06'13.9"N 11°16'43.7"E
UTM
32T 672909 5219224
w3w 
///bodemlaag.schildpad.matiger

Bestemming

Beginn Oberbergtal Kraftwerk (1.090 m)

Tochtbeschrijving

De route start vanaf het parkeerterrein bij de energiecentrale in Milders aan het begin van het Oberbergtal. Op het licht hellende bospad loop je in ongeveer 1,5 uur naar de Milderaunalm. Vanaf hier bereik je na een wandeling van nogmaals 1,5 uur het natuurterrein Hühnerspiel. Het wandelpad start naast de berghut en leidt direct naar Hühnerspiel, waar je wordt beloond met een adembenemend 360 graden panorama. Al zittend op een draaibare ronde zitbank kun je hier genieten van een schitterend uitzicht in alle richtingen. Via hetzelfde pad loop je in ongeveer 2 uur via de berghut Milderaunalm weer omlaag naar Milders.

Noteer


alle notites over beschermde gebieden

Openbaar vervoer

Mit öffentlichen Verkehrsmitteln erreicht man den Ausgangspunkt über die Haltestelle Milders Ortsmitte. Von dort sind es ca. 10 Gehminuten bis zum Parkplatz.

Routebeschrijving

Die Tour startet beim Parkplatz beim Kraftwerk in Milders am Anfang des Oberbergtales. Den Parkplatz erreicht man indem in Milders in Richtung Oberbergtal abzweigt und der Straße ca. 300 Meter folgt. 

Parkeren

Beim Ausgangspunkt befinden sich kostenfreie Parkplätze.

Coördinaten

DD
47.103853, 11.278818
DMS
47°06'13.9"N 11°16'43.7"E
UTM
32T 672909 5219224
w3w 
///bodemlaag.schildpad.matiger
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets


Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Heb je een vraag over deze inhoud? Stel hier je vraag.


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.

Profielfoto

Foto's van anderen


Niveau
matig
Afstand
7,2 km
Duur
5:00u
Stijgen
1097 m
Afdalen
0 m

Statistiek

 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
: uur
 km
 m
 m
 m
 m
Om de zoom van de kaart te veranderen, de pijlen samen schuiven.