LogoSüdtirol bewegt

De lawinewaarschuwingsdienst

Tochten in het Alpengebied vereisen een hoge mate van voorbereiding. Om zo veilig mogelijk van je buitenactiviteiten te genieten, is het van cruciaal belang dat je op de hoogte blijft van de weersomstandigheden en gevaren. Daarom nemen wij de officiële gegevens van de regionale lawinewaarschuwingssystemen op in onze kaarten.

Waar komen de gegevens vandaan?

De interactieve kaart toont het huidige lawinegevaar voor de oostelijke Alpen en delen van de westelijke Alpen. Zij bestrijkt een gebied dat de Zwitserse, Duitse en Italiaanse Alpen en Burgenland omvat.

Deze gegevens worden dagelijks bijgewerkt en zijn afkomstig van de officiële lawinewaarschuwingsdiensten in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Tirol. Wanneer de autoriteiten een nieuw lawinebericht publiceren, verschijnt dit op al onze kaarten.


Lawinewaarschuwingen op de kaart en in de routeplanner

De waarschuwingsniveaus worden aangegeven met duidelijke kleurencodes en getallen van 1 tot 5. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het lawinegevaar op dit punt is:
  • Waarschuwingsniveau 1 - groen - laag lawinegevaar
  • Waarschuwingsniveau 2 - geel - matig lawinegevaar
  • Waarschuwingsniveau 3 - oranje - aanzienlijk lawinegevaar
  • Waarschuwingsniveau 4 - lichtrood - groot lawinegevaar
  • Waarschuwingsniveau 5 - donkerrood - zeer hoog lawinegevaar

 

Een klik op een symbool opent een venster met het gedetailleerde lawinebulletin voor de betrokken regio. De getoonde informatie omvat een uitgebreide beoordeling van de gevarenniveaus, het lawinegevaar en de sneeuwbedekking.

Ook zie je algemene trends, een overzicht van de omstandigheden van de voorbije dagen en een legende met uitleg over de belangrijkste termen.

We hebben de gegevens van het lawinebericht ook in de routeplanner geïntegreerd. De actuele lawine-informatie voor dat gebied wordt weergegeven bij het plannen van tochten met bepaalde winterse activiteiten, zoals skitochten. Door op het weergegeven symbool te klikken, wordt het desbetreffende lawinebulletin geopend.


Aangeraden om te lezen