LogoSüdtirol bewegt

Zapisywanie tras i map w trybie offline

Posiadanie zasięgu sygnału i połączenia internetowego w odległych obszarach nigdy nie jest pewne. To właśnie w tych odległych miejscach mamy największą potrzebę sprawdzenia naszej lokalizacji. Ten problem został rozwiązany dzięki funkcji map offline w naszej aplikacji. Łatwo pobieraj trasy i mapy oraz uzyskuj dostęp do swoich treści w dowolnym momencie bez konieczności połączenia z Internetem.

Zapisywanie tras w trybie offline

Za każdym razem, gdy trasa jest pobierana, informacje są zapisywane w trybie offline. Obejmuje to odpowiednią część mapy pokazującą trasę, a także wszystkie teksty opisowe, szczegóły i media.

Aby zapisać trasę offline, wybierz pozycję menu „Pobierz” na dolnym pasku na stronie szczegółów trasy.

 

 


Zapisywanie tras w trybie offline

Oprócz pojedynczych tras możesz także zapisywać całe sekcje mapy w trybie offline. Po prostu wybierz żądany obszar, przesuwając do niego mapę i powiększając. Po dokonaniu wyboru dotknij symbolu „pobierz” w prawym górnym rogu.

Uwaga: symbol pojawi się dopiero po wystarczającym powiększeniu. Maksymalny rozmiar pojedynczej sekcji mapy podczas pobierania wynosi około 40 x 40 km. Możesz jednak zapisać dowolną liczbę sekcji mapy. Nakładające się obszary nie są pobierane dwukrotnie i nie zauważysz przejść podczas przeglądania mapy.

 

Podczas pobierania map topograficznych 40 x 40 masz dwie możliwości:

  • Możesz pobrać całą mapę na wszystkich poziomach powiększenia, ale pamiętaj, że zwykle wymaga to dużo miejsca do przechowywania.
  • Możesz pobrać tylko mapę podstawową. Nie wszystkie poziomy powiększenia zostaną zapisane, ale zajmie to mniej miejsca.

 


Gdzie wszystko jest przechowywane?

Wszystkie pobrane trasy i mapy można znaleźć na stronie profilu w sekcji „Ustawienia”, a następnie „Pobrane” w systemie iOS lub „Zarządzanie pamięcią” w systemie Android.

Możesz także usunąć pobraną zawartość. Aby to zrobić, dotknij i przytrzymaj żądany plik, a następnie naciśnij ikonę kosza (Android) lub przesuń zawartość w lewo, a następnie naciśnij „Usuń” (iOS).

Pobrane trasy i mapy zajmują miejsce na Twoim urządzeniu. Jak dużo? Wszystko zależy od wielkości wybranego fragmentu mapy. Przed pobraniem upewnij się, że masz wystarczająco dużo wolnego miejsca i stabilne połączenie internetowe.

 


Zarządzanie i przywracanie zapisanych treści

Ostrzeżenie: mapy i trasy zapisane w trybie offline są usuwane po wylogowaniu się z aplikacji. Można jednak łatwo je przywrócić. Folder „Pobrane” umożliwia przeglądanie i zarządzanie bieżącą i przeszłą pobraną zawartością.

Treści dostępne dla Ciebie w trybie offline są oznaczone parafką. Cała pozostała zawartość na liście, której możesz chcieć użyć w trybie offline, będzie musiała zostać pobrana ponownie. Dotknij symbolu pobierania po prawej stronie, aby pobrać ją ponownie. Wybierz element, aby zobaczyć szczegóły i opcję usunięcia go z listy.


Wskazówki dotyczące korzystania z pobranych treści

Aby w pełni wykorzystać zawartość przechowywaną w trybie offline, należy odłączyć aplikację od Internetu w „trybie offline”. W przeciwnym razie aplikacja będzie nadal próbowała załadować mapę przez Internet, co może poważnie zakłócić strukturę treści offline.

Korzystanie z „trybu offline” oznacza również, że nie musisz całkowicie odłączać urządzenia od Internetu. Możesz aktywować tą funkcję zaznaczając parafkę, która pojawia się w prawym górnym rogu ekranu, gdy przeglądasz pobraną część mapy.

Uwaga: jeśli zauważysz problemy z pobraną mapą, takie jak brakujące lub nieostre kafelki, musisz usunąć ten plik i pobrać go ponownie.

 


Polecane treści